Egyházak
Hangács Református Gyülekezet
Parókia címe:3795 Hangács, Rákóczi u. 26.
Lelkipásztor: Molnár-Kovács Edit
Tel: (46) 399-813
Hangács Református Gyülekezetének története
A protestáns tanok már igen korán megjelennek ezen a vidéken. Hangács 1595-ben még Szirák filiája, de már 1621-ben anyaegyház. Az itt élő Szathmári Király család építetti az egyházközség első fatemplomát, amely a mai templommal, valószínüleg átellenben állt. A fatemplom egyik harangját a hagyomány szerint még Rákóczi egyik ágyújából öntötték ki.

A mai templomot, amely eredetileg a Szathmáry Király család kúriája volt 1880-ban vásárolják meg és adják a református egyháznak, amely még hitelt is kénytelen volt felvenni, hogy templomát felszentelhesse, s ekkor még 1880-at írunk. A várva várt templom 1885-ben került felszentelésre, s alatta a Szathmáry Király család tagjai aludták örök álmukat, hogy felettük örökké a harang és a prédikáció szólhasson.
A templom alatt megmaradt az egykori kúria alsó része, amely 2002- került feltárásra, ez ma egyháztörténeti múzeumként funkcionál, s még feltáratlan részében egy felbecsülhetetlen értékű festett sírkamra várja, hogy napvilágra kerülhessen. A templom alatt lévő múzeum és az oldalról megnyitott kripta
Múzeum és templom felújítása
2012-ben a Hangácsi Református Egyházközség pályázatot nyert a temploma alatt lévő múzeum korszerűsítésére, a padlózat cseréjére és a torony alatt lévő kripta megnyitására. A pályázatot az Új Magyarország Vidékfejlesztési program az ÚMVP LEADER keretében nyerte meg, mely 10.000.000,- Forinttal járult hozzá, hogy a templom felújítási munkálatai elkezdődhessenek. A projekt a találóan a Reformáció, avagy vissza az eredethez nevet viseli, amely már nevében is jelzi, hogy igyekszik szem előtt tartani a gyülekezet és a templom történelmi hagyományait is, így fejezetődhettek be a munkálatok 2012 második felében.

Római katolikus templom

 


KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ ANYAGOK

 

© 2014-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc - IMPRESSZUM
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
Adatkezelési tájékoztató